Teknikerler;
Lise öğrenimi üzerine 2 yıl süreli Meslek Yüksek Okullarında mesleki teknik eğitim–öğretim alarak iş hayatına başlayan ve bu alanda ülkemizin bilgi ve teknoloji çağını yakalaması için belirli ölçeklerde tasarım ve proje yapan, uygulamasında da büyük sorumluluğu alan meslek mensuplarıdır. Ayrıca Tekniker unvan tanımı 1992 yılında çıkarılan 3795 sayılı yasa ile güvence altına alınmıştır.
Ülkemizde 1911 yılından bu yana çeşitli sebeplere dayanan kesintilere rağmen, Teknikerlik eğitimi verilmektedir.1970’li yıllara değin Tekniker Okulları şeklinde devam eden eğitim süreci, Meslek Yüksek Okulu yapılanması ile birlikte M.E.B. bünyesinde 1974 – 1975 yılından itibaren yer almış ve 1982 yılından itibaren Meslek Yüksek Okulları Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinden Yüksek Öğretim Kuruluna devredilerek T.C. Üniversitelerine bağlanmıştır.
Bugün ülkemizde yaklaşık 900 Meslek Yüksek Okulunda 160 farklı branşta Tekniker yetiştirilmektedir. Mezun Tekniker sayısı 3.000.000 civarındadır, Meslek Yüksek Okullarında ise yaklaşık 785.000 aday meslektaşımız öğrenim görmektedir.
Ankara Teknikerler Derneği Kuruluş;
1999 yılında faaliyet de olan: Elektrik, İnşaat, Makina ve Harita Tekniker Derneklerinin yönetici ve üyelerinin bir araya gelerek, kendilerini fesih edip bir olalım ve daha güçlü olalım amaç ve hedefiyle kurulmuş hukuki manada dernek statüsünde kurulan Teknikerler Birliği'nin 30 Aralık 2018 tarihinde fesih edilerek, her İlde O İlin adını taşıyan Tekniker Dernekleri kurarak önce Federasyonlar nihayetinde ise Konfederasyon kurmak üzere kurulmuş mesleki Dernektir. Merkezi Ankara’dadır. Ankara'nın Tüm İllçelerinde temsilcilikler kurulmaktadır. Ayrıca mesleki ihtisas komisyonları ihtiyaç ve talepler çerçevesinde oluşturulmaktadır.
Yasal Amaç;
Türkiye’de bulunan T.C. Üniversitelerine bağlı M.Y.O.'lardan mezun olan ve yeni mezun olacak TEKNİKER’ler arasında mesleki dayanışma sağlamak, arkadaşlık bağlarını kuvvetlendirmek, sosyal yardımlaşmayı sağlamak ve üyelerin haklarını hukuki yönden aramak, geliştirmek, savunmak ve kanunların kendisine verdiği bütün yetkileri kullanabilmektir.
Faaliyetler;
Ankara Teknikerler Derneği, aşağıda belirtilen konu başlıklarında çalışmalarını yoğun olarak sürdürmektedir.
Teknikerlik mesleğinin geliştirilmesini sağlayarak, üyelerinin idari, teknik ve mesleki hak ve onurlarının korunması, mesleki etik kural ve yöntemlere uyulmasının sağlanması, Unvan, Görev-Yetki-Sorumluluk, İstihdam, Lisans tamamlama, M.Y.O. – İş Dünyası – Ankara Teknikerler Derneği’nin işbirliği ile ülkemiz ve Dünya endüstrisi ve ekonomisinin kalkınması çalışmaları, Endüstri ve Sanayiden gelen taleplere yönelik AR-GE çalışmaları, Mesleki standart çalışmaları, M.Y.O. mezun öğrenci takip hizmetleri, Toplum sağlığı, Toplam kalite çalışmaları ile birlikte, Teknikerler arasında mesleki dayanışmayı sağlamak, Türk Tekniker Odaları Birliği’nin kurulması için çalışmalar yürütmek ve mesleki standart ve disiplinin oluşturulması konularında hizmet vermektedir. İhtiyaçlar ve talepler doğrultusunda çalışmalar sürekli güncellenmektedir.
Yukarıdaki kısa tanıtım bilgilerimiz ışığında siz Tekniker meslektaşlarımızı Ankara Teknikerler Derneğine üyeliğe davet ediyor ve gücümüze güç katmanızı bekliyoruz.
Adresimiz
Alsancak Mahallesi 2136 Cadde No: 19/ B Etimesgut / ANKARA
Web : www.tekniker.org.tr
e – Mail : tekniker@tekniker.org.tr